#00a89c
1
0
Servicis
54

El poble

història del poble

Històricament, va formar part de l'Encomana dels Coves de *Vinroma i amb ella va ser senyoriu de Blasco de *Alagón entre els anys 1235 i 1242. Posteriorment, van anar els *templarios els que es van ocupar de governar la vila. Una vegada va ser confirmada pel Papa l'ordre de Montesa sempre formant part de la *Encomanda dels Coves.

En els arxius i anotacions de la carta de poblament d'Albocàsser consta que al principi la vila es denominava Serra de *Biarach. Més tard, allà per la primera meitat del segle XVI, va agafar la denominació de *Serratella de *Biarach i no va ser fins a l'últim terç del mateix segle quan es va oficialitzar el topònim de *Serratella.

Els indicadors demogràfics de la vila han anat creixent durant tota la seua història fins a arribar a superar la barrera dels 700 habitants en els primers anys del segle XX. Des de 1900 la població s'ha anat reduint constantment fins a arribar en l'actualitat a 93 persones empadronades.

La seua situació geogràfica i la seua orografia van seduir als col·lectius prehistòrics. Molt prop del turó on està situada l'ermita va existir un jaciment del *epilpaleolitico. A més, en diverses partides del seu terme s'han descobert pintures rupestres que formen part de l'art rupestre llevantí, declarat Patrimoni de la Humanitat. En l'actualitat, s'està duent a terme el seu estudi.